Ga naar de inhoud
Home » N71 Lommel

N71 Lommel

UPDATE 01/01/2024

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad Lommel gaan de rotonde van de Ringlaan (N71) met de Gerard Mercatorstraat omvormen tot een kruispunt met slimme verkeerslichten en bypasses voor niet-kruisende verkeersbewegingen.

De werken starten 8 januari 2024 en duren tot in mei 2024

In de eerste fase werkt de aannemer een week ‘s nachts om de rotonde op te breken. De rotonde en de Gerard Mercatorstraat blijven toegankelijk via versmalde rijstroken. 

In de tweede fase vernieuwt de aannemer de zuidelijke kant van het kruispunt en de Gerard Mercatorstraat. Die straat is dan afgesloten vanaf de Ringlaan. Het Kristalpark is dan bereikbaar via de Edward Anseelestraat. Daar verdwijnt het middeneiland op de Ringlaan tot na de werken. Er komen tijdelijke verkeerslichten die aangepast zijn aan uitzonderlijke transporten.

Tenslotte wordt in de derde fase de noordelijke kant vernieuwd. Dan is de Gerard Mercatorstraat bereikbaar via het principe rechts in, rechts uit. Dat betekent dat verkeer komende uit Mol de straat kan inrijden. Verkeer dat het Kristalpark verlaat via de Gerard Mercatorstraat kan enkel richting Lommel rijden. Het Kristalpark is ook bereikbaar via de Edward Anseelestraat. 

AWV en de stad Lommel gaan de rotonde van de Ringlaan (N71) met de Gerard Mercatorstraat omvormen tot een kruispunt met slimme verkeerslichten. Met de vernieuwing willen beide partijen de verkeersveiligheid verhogen. Binnenkort wordt de aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De werken starten ten vroegste in het najaar van 2023 en worden in verschillende fases uitgevoerd. Het Kristalpark blijft bereikbaar tijdens de werken.

De rotonde op de Ringlaan (N71) ter hoogte van de Gerard Mercatorstraat maakt plaats voor slimme verkeerslichten met bypasses voor niet-kruisende verkeersbewegingen. Door het uniforme beeld van de lichtengeregelde kruispunten langs de N71 door te trekken, wil AWV de verkeersveiligheid bevorderen.

Het kruispunt krijgt een lichtenregeling voor alle kruisende verkeersstromen. Er zijn drie bypasses voorzien buiten de lichtenregeling:

  • Voor doorgaand verkeer van Lommel richting Mol 
  • De rechtsaf beweging, komende van Mol richting het Kristalpark 
  • De rechtsaf beweging uit de Gerard Mercatorstraat richting Lommel. 

De andere verkeersstromen worden geregeld via de slimme verkeerslichten. De aanpassingen op het kruispunt garanderen de doorstroming van het doorgaand en industrieverkeer in de omgeving van het Kristalpark. Daarbij werd ook rekening gehouden met de groeimarge van het bedrijventerrein.