Start van de werken: 09/2025
Einde werken: 09/2030
Regio: Dilbeek,Noordelijke rand
Ter hoogte van de kruising van de Ninoofsesteenweg (N8) met de Ring in Dilbeek volgen verschillende op- en afritten elkaar op. Dat maakt de verkeerssituatie er onveilig en zorgt voor files. Dankzij een nieuwe inrichting van de op- en afritten zal het verkeer vlotter en veiliger verlopen, zowel op de Ring als op de Ninoofsesteenweg. Alle weggebruikers krijgen daarbij de nodige aandacht. Met de herinrichting verbeteren we bovendien de leefkwaliteit in de omgeving.
Hinder
Om de nieuwe op- en afritten met het verkeerslichtengeregeld kruispunt aan te leggen, moet de brug van de Ninoofsesteenweg heraangelegd worden. De afbraak van de bestaande brug en de bouw van de nieuwe brug zullen heel wat hinder veroorzaken. Het verkeer zal omgeleid moeten worden. Fietsers en voetgangers zullen gebruik kunnen maken van de nieuwe fietsbrug over de Ring die aangelegd wordt in het kader van het Ringfietspad tussen Dilbeek en Zellik.
In Dilbeek bevinden verschillende op- en afritten op de Ring zich heel dicht op elkaar. Het gaat om de op- en afritten van de Ninoofsesteenweg, de Kattebroekstraat en die ter hoogte van Westland Shopping. Het vele in- en uitvoegen zorgt voor gevaarlijke verkeerssituaties op de Ring en voor files. Door de files ter hoogte van de op- en afritten staat ook het verkeer op de Ninoofsesteenweg te vaak stil én krijgen de omwonenden met heel wat sluipverkeer te maken. Om die problemen aan te pakken, richten we de op- en afritten opnieuw in.
Verkeerslichtengeregeld kruispunt
De op- en afritten krijgen een verkeerslichtengeregeld kruispunt, in verkeerstechnische termen ook wel ‘Singe Point of Interchange’ (SPI) genoemd. De op- en afritten zijn samengevoegd tot een groot kruispunt bovenop de Ring, waar het verkeer geregeld wordt met verkeerslichten. Het voordeel is dat de linksafslaande verkeersstromen tegelijkertijd kunnen gebeuren en dat ze elkaar niet kruisen. Dat zorgt voor vlotter verkeer en minder mogelijke conflicten tussen voertuigen.
Op- en afritten Kattebroekstraat verdwijnen
De op- en afritten ter hoogte van de Kattebroekstraat verdwijnen. Ze bevinden zich te kort op de op- en afritten naar en van de Ninoofsesteenweg. Dat creëert veel in- en uitvoegbewegingen op korte afstand, met gevaarlijke verkeerssituaties en files tot gevolg. We kunnen de op- en afritten afschaffen omdat de doorstroming op de Ring zal verbeteren door de aanleg van het verkeersrichtengeregeld kruispunt.
Oog voor alle weggebruikers
De Ninoofsesteenweg wordt heraangelegd. De verschillende gebruikers: fietsers, voetgangers, openbaar vervoer en ander gemotoriseerd verkeerd moeten er vlot en veilig gebruik van kunnen maken. We maken de steenweg fietsveiliger en zorgen dat gebruikers van het openbaar vervoer veilig kunnen uitstappen en oversteken.
Zowel aan de noordzijde als de zuidzijde van het verkeerlichtengeregeld kruispunt krijgen fietsers een afgescheiden en verhoogd fietspad. Iets ten zuiden, ter hoogte van de Liv. Walravenslaan, zal ook een fietsbrug over de Ring komen. Deze maakt deel uit van de aanleg van het stuk Ringfietspad tussen Dilbeek en Zellik.
Open ruimte en natuur
Ter hoogte van de op- en afritten aan de Kattebroekstraat is de Molenbeek momenteel ingekokerd. We leggen het stukje beek waar deze onder het nieuwe Ringfietspad zal lopen opnieuw open. De oevers worden natuurlijk gemaakt, zo kunnen we het ecosysteem en de biodiversiteit herstellen. De beek zorgt bovendien voor extra waterbuffering. De opengelegde Molenbeek zorgt ook voor een aantrekkelijker landschap.
We creëren een tunnel voor dieren ter hoogte van de Kattebroekstraat. Door middel van die tunnel en nog enkele andere doorgangen willen we een verbinding mogelijk maken tussen de Wolfsputten, het Kattebroek en het Scheutbospark. Dat komt bosgebonden diersoorten, zoals de eekhoorn, ree en hazelworm ten goede.