Ga naar de inhoud
Home » Brabantstunnel N1 (Antwerpen)

Brabantstunnel N1 (Antwerpen)

De Brabantstunnel is gelegen op de Frankrijklei N1 onder het Operaplein in het centrum van Antwerpen. Hij bestaat uit twee aparte tunnelkokers en vormt de verbinding tussen het noorden en het zuiden van de stad. De tunnel wordt beheerd door Stad Antwerpen, maar krijgt permanente camerabewaking van het Vlaams Verkeerscentrum. De tunnel is verbonden met een ondergrondse openbare parking.

De tunnelkokers werden genoemd naar de zussen Jeanne en Jos Brabants, Antwerpse boegbeelden uit de balletwereld. De Jeanne Brabantstunnel loopt van noord naar zuid en verbindt de Italiëlei met de Frankrijlei. De Jos Brabantstunnel loopt van zuid naar noord en verbindt de Frankrijklei met de Italiëlei.

De maximaal toegelaten hoogte voor voertuigen in de Brabantstunnel bedraagt 2,80 meter. Er geldt een maximumsnelheid van 30km/u die gehandhaafd wordt met trajectcontrole.

OPGELET

Vaste procedure bij sluiting voor regulier onderhoud

Bij afsluitingen van de tunnel gelden bovengrondse omleidingen waarbij een verschil wordt gemaakt tussen lokaal bestemmingsverkeer en bovenlokaal doorgaand verkeer.

Tijdens afsluitingen van de JEANNE BRABANTSTUNNEL gelden deze omleidingen:

– Verkeer met een lokale bestemming rijdt in de buurt van de tunnel om via de zijrijbaan van de  Italiëlei (N1), de Kipdorpbrug, de Franklin Rooseveltplaats, de Van Ertbornstraat, de Quellinstraat en de Maria-Theresialei.
– Doorgaand bovenlokaal verkeer vermijdt de omgeving van het Operaplein en de stadskern door om te rijden via de Singel (Ijzerlaan/Slachthuislaan/Noordersingel; R10), de Plantin en Moretuslei (N184), de Quinten Matsijslei en de Maria-Theresialei.

Tijdens afsluitingen van de JOS BRABANTSTUNNEL gelden deze omleidingen:

– Verkeer met een lokale bestemming rijdt in het stadscentrum om via de Maria-Theresialei, de Quellinstraat, de Van Ertbornstraat, de Osystraat, de Van Maerlantstraat en de Vondelstraat.
– Doorgaand bovenlokaal verkeer vermijdt de stadskern door om te rijden via de Maria-Henriëttalei, de Van Eycklei, de Plantin en Moretuslei en de Singel (Noordersingel/Slachthuislaan/Ijzerlaan; R20).

Let op: als de werkzaamheden vlot verlopen, kan de afgesloten tunnel al op een vroeger tijdstip worden vrijgegeven dan hieronder aangekondigd staat.