In Duitsland is het verboden zonder benzine te vallen op de snelweg. In Eboli (Italië) mag je niet kussen in de auto. En in Spanje moet je altijd een reservebril in de auto hebben. Vreemde regels enkel in het buitenland? Hier zijn 18 Belgische verkeersregels die je zeker nog niet kende.
1. Bellen en rijden
Wie belt met de telefoon in de hand, heeft tot 4 keer meer kans om in een ongeval betrokken te geraken. Daarom is het verboden om tijdens het rijden te bellen met je telefoon in de hand. Maar wist je dat je volgens de Belgische verkeersregels evenmin mag bellen met de telefoon in de hand als je stilstaat voor het rode licht of in de file.
Zit je telefoon in een houder, dan mag je hem wel met de hand bedienen. Maar je moet natuurlijk wel steeds je aandacht bij de weg houden.
Boete: 174 EUR
2. Voertuig op slot?
Laat je je auto achter, dan moet je ervoor zorgen dat deze geen ongevallen kan veroorzaken of gestolen kan worden. Volgens de Belgische verkeersregels ben je verplicht je deuren op slot te doen. Heb je een alarminstallatie, dan moet je daarvan ook gebruik maken.
Boete: 58 EUR
3. Racen?
Een aantal keer gas geven, terwijl je nog stilstaat: wie heeft het nog nooit gedaan? Nochtans wordt dit verboden door de Wegcode. Evenmin mag je je auto achterlaten terwijl de motor nog draait. Ook al is het maar voor even.
Boete: 58 EUR
Om van het racen nog maar te zwijgen. Wie een ander aanmoedigt om te snel te rijden, begaat een overtreding van de vierde graad, dat zijn de zwaarste overtredingen die er bestaan. Overtredingen van de vierde graad komen normaal altijd voor de rechtbank.
4. Fietsen
Fietsen is geweldig: alle voordelen van voetgangers, maar geen van de nadelen. Maar wist je dat je als fietser het fietspad moet volgen dat rechts in je rijrichting ligt? Tenzij de verkeersborden iets anders zeggen. Het is dus helemaal niet zo dat fietsers altijd mogen kiezen welk fietspad ze volgen.
Bovendien mogen fietsers maximaal met twee naast elkaar rijden zolang ze de tegenliggers niet hinderen. Buiten de bebouwde kom moeten fietsers achter elkaar rijden zodra er een achterligger nadert.
Fietsers moeten ook altijd hun stuur vasthouden en hun voeten op de pedalen houden. Ze mogen zich niet laten voorttrekken en niemand achterop nemen.
Je hond uitlaten terwijl je zelf op de fiets zit? Verboden!
Voor elke van deze overtredingen bedraagt de boete: 58 EUR.
Wist je trouwens dat ook als fietser je rijbewijs kan worden ingetrokken?
5. Inhalen
Inhalen mag op de snelwegen enkel links. Bij ons dus geen Amerikaanse toestanden waarbij je langs alle kanten wordt ingehaald.
Boete: 116 EUR
Haal je iemand in, dan moet je zo ver mogelijk van het andere voertuig blijven. Word je zelf ingehaald, dan mag je niet versnellen en ben je eigenlijk verplicht om naar rechts uit te wijken.
Boete: 174 EUR
6. Rotonde, rond punt, rond plein?
Er is een groot verschil tussen een rondpunt en een rotonde. Een echte rotonde herken je aan het ronde, blauwe bord met drie witte pijlen in een cirkel. Een rond punt wordt meestal aangegeven met één enkele witte pijl op een blauwe achtergrond, die naar beneden wijst. Enkel op rotondes geldt de bijzondere voorrangsregeling. Op ronde punten geldt de gewone voorrang van rechts.
Boete: 116 EUR
Als je de rotonde oprijdt, ben je niet verplicht je richtingaanwijzers te gebruiken. Als je de rotonde verlaat wel.
Boete: 58 EUR
7. Snelheid
Dat je niet te snel mag rijden is algemeen bekend. Je mag echter ook niet abnormaal traag rijden of plots stoppen zonder dat daar een goede reden voor is. Bovendien moet je op de snelweg minstens 70 km/u (kunnen) rijden.
Op verkeersdrempels die worden aangekondigd door een bijhorend verkeersbord, mag je maximum 30 km/u rijden.
Boete: 58 EUR
8. De tram heeft altijd voorrang
Altijd! Zelfs als je van rechts komt, zelfs als je op een voorrangsbaan rijdt.
Zelfs als je voorrang geniet, ben je trouwens wettelijk verplicht dubbel voorzichtig te zijn bij het oprijden van het kruispunt.
Boete: 116 EUR
9. Laat de kruispunten vrij
Is het kruispunt niet vrij, dan mag je dat niet oprijden als je anderen daarmee zou kunnen hinderen. Volgens de Wegcode moet je dan wachten tot het weer groen is.
Boete: 58 EUR
10. Kruisen
Wil je je tegenligger kruisen op een kruispunt, dan moet je dat rechts doen. Je rijdt dus achter je tegenligger door. Ook al bestaat de gewoonte om dit links te doen. Komt het tot een ongeval, dan is degene die niet rechts kruiste, in fout.
Soms kan je je tegenligger niet kruisen door geparkeerde auto’s in de straat. Staan deze auto’s aan jouw kant van de straat, dan moet jij voorrang verlenen. Staan ze aan de andere kant van de straat, dan heb jij voorrang.
Boete: 174 EUR
11. Samen op de moto
Bij file mogen motorrijders tussen twee rijstroken rijden. Motorrijders noemen dit ‘splitlanen’. Ze mogen wel niet sneller dan 50 km/u en maximum 20 km/u sneller dan het andere verkeer. Staat het verkeer stil, dan mogen moto’s dus maximum 20 km/u rijden.
Bovendien mag splitlanen enkel tussen de linkse rijstroken.
Boete: 58 EUR
12. Panne?
Sta je in panne, dan moet je de gevarendriehoek plaatsen. Op gewone wegen moet dat op minstens 30 meter van het voertuig. Op snelwegen op minstens 100 meter. Hij moet in elk geval zichtbaar zijn van op 50 meter afstand.
Boete: 58 EUR
13. Even snel naar de winkel
Gebruik je 4 pinkers enkel wanneer je voertuig defect is of om een gevaar te signaleren. Gebruik ze dus niet wanneer je fout parkeert. Naast een boete voor het foutparkeren, kan je ook nog een boete krijgen voor het verkeerd gebruik van de 4 pinkers.
Daarvoor bedraagt de boete: 58 EUR
14. Het ene rode licht is het andere niet
Rijd je door het rood, dan bega je een overtreding van de derde graad. In dat geval bedraagt de (stevige) boete: 174 EUR.
Maar dat geldt echter niet voor voetgangers. Zelfs niet wanneer ze hun fiets aan de hand houden. Loopt een voetganger door rood, dan bedraagt de boete: 58 EUR.
15. … en de ene verboden straat is de andere niet
Ken jij het verschil tussen het verkeersbord C1 en het verkeersbord C3? Verkeersbord C3 is een rond wit bord met een rode rand (verboden toegang). Verkeersbord C1 is een rond, rood bord met een horizontale witte balk (enkelrichting).
Je mag geen van beide borden voorbij rijden. Rijd je voorbij het bord C3, dan bedraagt de boete: 58 EUR. Rijd je voorbij bord C1, dan bedraagt de boete: 174 EUR.
16. Parkeren
Parkeren in de stad is geen makkie. Zeker niet als je eigenlijk verplicht bent om vooraan én achteraan een afstand te laten van minstens 1 meter! Bovendien moet je in een straat met twee richtingen verplicht rechts parkeren. Er bestaat dus ook zoiets als spookparkeren!
Boete: 58 EUR
17. Toeter
Gebruik jij wel eens graag je claxon? Volgens de wegcode mag dat enkel om een ongeval te voorkomen. Buiten de bebouwde kom mag je je toeter ook gebruiken om aan te geven dat je iemand gaat inhalen.
Boete: 58 EUR
18. Oversteken
Volgens de wegcode moet je het zebrapad enkel gebruiken als je er minder dan 30 meter van verwijderd bent. Geen zebrapad op minder dan 30 meter? Dan ben je ook niet verplicht het te gebruiken.
Boete: 58 EUR
Sinds kort wordt de boete ook nog verhoogd met een administratieve toeslag. Deze bedraagt 8,84 EUR voor een gewone boete en 25,32 EUR voor een bevel tot betaling.