Ga naar de inhoud
Home » Overzicht ring Antwerpen

Overzicht ring Antwerpen

De maandenlange nachtelijke werken op de Antwerpse Ring gaan op 15 april van start. Maar dat is lang niet het enige waarmee je rekening moet houden op de snelwegen en in de tunnels in en rond Antwerpen. Een overzicht.

VANAF 15 APRIL. Maandenlange nachtelijke werken op Antwerpse Ring

Op de Antwerpse Ring gaan maandenlange nachtelijke werken van start die het wegdek stiller moeten maken. Vanaf maandagavond 15 april starten de werken richting Gent. Die werken starten aan het knooppunt Antwerpen-Oost en eindigen begin juni aan de brug van de Kolonel Silvertopstraat op het Zuid. Vervolgens wordt het wegdek richting Nederland aangepakt. Begin september zou alles afgerond moeten zijn.

De werken zullen alleen ‘s avonds en ‘s nachts gebeuren. ‘s Avonds wordt er ten vroegste om 21 uur gestart en op weekdagen is alles ten laatste om 6 uur weer vrij. Op zaterdag kan er tot 9 uur worden doorgewerkt.

In principe zullen er meestal twee rijstroken vrij blijven in de werfzone. In uitzonderlijke gevallen en alleen na middernacht slechts één. Wanneer de werfzone zich ter hoogte van een op- of afrit bevindt, zal die ook worden afgesloten.

VANAF 15 APRIL. Bijkomende nachtelijke werken in Liefkenshoektunnel

In de Liefkenshoektunnel wordt van maandagavond 15 april tot donderdagavond 25 april gewerkt aan de veiligheid van de tunnel. Die ingreep komt boven op de nachtelijke onderhoudswerken die momenteel al aan de gang zijn en zal daarom extra verkeershinder veroorzaken.

De bijkomende werken moeten de brandveiligheid in de tunnel verhogen. Van 15 april tot en met 18 april is de tunnel gesloten in de richting van Gent, telkens tussen 21 en 5 uur.

Vanaf vrijdag 19 april om 21 uur starten de werken richting Nederland. Met uitzondering van zaterdagavond tot zondagochtend zal de tunnel tot en met 25 april telkens tussen 21 uur en 5 uur gesloten zijn.

21 APRIL. Tunnels afgesloten tijdens Antwerp 10 Miles

Op zondag 21 april is het Antwerp 10 Miles en dat betekent dat enkele tunnels zijn afgesloten. Zo is de Kennedytunnel richting Nederland van 11 tot 17.30 uur afgesloten. De Waaslandtunnel gaat van 8 tot 21 uur in beide richtingen dicht om lopers en supporters de mogelijkheid te geven om met de fiets naar het startpunt op Linkeroever te rijden. Ook de Jan de Vostunnel (richting Antwerpen) en de Bolivartunnel (richting centrum) worden van 10 tot 17.30 uur afgesloten.

VANAF 21 APRIL. Waaslandtunnel vier nachten afgesloten

Maandag 22 april, dinsdag 23 april, woensdag 24 april en donderdag 25 april zal de Waaslandtunnel telkens afgesloten zijn van 20 uur tot 5 uur. De eerste drie nachten gaat het om regulier onderhoud, donderdagnacht wordt er gewerkt aan de hoogspanningsinstallatie van de tunnel.

In de nacht van 25 april sluit ook de nabije Sint-Annatunnel, die op hetzelfde stroomnet zit: van 18 uur tot ten laatste 11 uur de dag nadien. Voor die tunnel, met onder meer liften, vergt het immers meer tijd om de mechanismen veilig stil te leggen en weer op te starten.

NOG TOT 6 MEI. Serieuze hinder door werken nieuwe brug over E313/E34

Op de E313/E34 in Ranst is er al twee weken serieuze hinder door de bouw van een nieuwe brug over de snelweg. Richting Hasselt kan het verkeer nog tot en met zondagochtend 5 mei over drie rijstroken rijden.

NOG TOT… 2030: hinder door Bypass

De bouw van de bypass naast het viaduct van Merksem is al meer dan een maand bezig. Daardoor is één rijstrook afgesloten op de Antwerpse Ring richting Nederland ter hoogte van het Sportpaleis. Bovendien is de maximumsnelheid er gezakt van 100 naar 70 kilometer per uur.

De noordelijke bypass in de richting van Nederland wordt eind 2025 in gebruik genomen. In de richting van Gent en Brussel is dat een jaar later.